Терміни висіву насіння озимих культур у грунт мають велике значення у
технології їх вирощування. Залежно від часу посіву рослини потрапляють в
різні агрометеорологічні умови, в результаті чого по-різному ростуть і
розвиваються, набувають неоднакової стійкості до низьких і високих
температур, хвороб і шкідників. Всі ці фактори у комплексі відчутно
впливають на врожай і якість зерна.

Багаточисельні спостереження показали, що найбільш оптимальні терміни
висіву — це період у проміжку між 25 вересням та 5 жовтням. Допускаються
незначні відхилення. А от надранній та надпіздній посіви призводять до
зниження врожаю озимих культур.

*Вчасно здійснений посів забезпечує:*

— добре кущення, утворення трьох-чотирьох пагонів;

— формування добре розвиненої кореневої системи;

— набуття високої зимостійкості.

*Недоліки завчасного посіву:*

— надмірне кущення рослин (утворення шести-восьми пагонів і більше);

— розвиток значної надземної маси;

— переростання і, як наслідок, знижена зимостійкість;

— значне пошкодження шкідниками та грибковими захворюваннями посівів;

— додаткові витрати на засоби захисту рослин.

*Недоліки пізнього посіву:*

— зернові не встигають розкущитися та утворюють лише три-чотири листочки;

— не встигає сформуватися потужна коренева система;

— слабка зимостійкість;

— загальмовані ростові процеси та відставання у рості.

Крім того, при виборі оптимального терміну висіву, важливо враховувати й
ряд інших факторів, таких як: погодні умови, попередники, вологість ґрунту,
його структура, якість посівного матеріалу та сортові особливості.

Для того, щоб зерно стрімко проросло, його необхідно висівати у вологий
грунт. У випадку, коли дощі відсутні, а оптимальні терміни висіву вже
пройшли, краще здійснити висів у сухий грунт, щоб не втрачати 5-7 днів на
культивацію і сівбу після дощу. У цьому випадку, варто посівний матеріал
протруїти якісними препаратами від хвороб та додатково обробити стимуляторами
росту й мікроелементами, які забезпечать підвищення польової схожості та
енергії проростання, захистять насіння у несприятливих погодніх умовах,
активізують і стабілізують зростання і розвиток корисної мікрофлори грунту
навколо насіння, сприятимуть розвитку розгалуженої кореневої системи та
формуванню більшої кількості продуктивних стебел.