Сажкові хвороби (пухирчаста та летюча) мають найбільше поширення у світі з
усіх хвороб кукурудзи. Спори грибів пошкоджують усі надземні органи рослин
(листя, стебла, початки, метелки, повітряні коріння). Як наслідок, фермери
втрачають від 25 до 50 % можливого врожаю зерна.

Якщо на полі вже є явні вогнища враження сажкою, для запобігання поширенню
цієї проблеми на не ураженні ділянки, краще у наступному році висівати іншу
культуру, наприклад соняшник.

*До факторів, які збільшують ризик розвитку сажкових хвороб відносять:*

– посушливий спекотний клімат — у таких умовах спори довго зберігають
свою життєздатність, а виснаженні несприятливими погодними умовами рослини
найбільше схильні до зараження;
– неналежний догляд за станом ґрунту — надмірне виснаження грунту,
створює сприятливе середовище, для перезимування та розвитку сажки. Крім
того, на таких грунтах значно погіршується стійкості культури до грибкових
інфекцій;
– недостатнє живлення рослин — недолік азоту та інших важливих для росту
та розвитку мікро- та макроелементів сприяє підвищенню ризику захворювань.
Агрономи звернули увагу на те, що часто хвороби проявляються у місцях, де
були випадкові “пропуски” при внесенні добрив.
– стресові чинники (град, вітер, грунтові та наземні шкідники) — всі ці
фактори значно підвищують ризик інфікування.

*Найбільш ефективні наступні методи запобігання розвитку сажкових хвороб:*

* вибір гібридів для посіву, що мають генетичну стійкість ( недоліком цього
альтернативного методу є те, що резистентність розкривається за оптимальних
умов розвитку культури, в той час як стресові фактори значно погіршують
генетичну толерантність кукурудзи до хвороби)

* дотримання культури землеробства:

— правильна сівозміна (вирощування кукурудзи у монокультурі значно підвищує
ризик враження сажковими хворобами). Відтак, з метою оздоровлення полів,
варто дотримуватися сівозміни (однак, враховуючи той факт, що спори можуть
зберігатися у грунті до 10 років, всеодно, не слід забувати про інші засоби
захисту рослин);

— вчасне і якісне очищення агротехніки — сприяє зменшенню ризику
перенесення спор від зараженого поля на інші ділянки;

— правильний догляд за посівами — уникати травмування рослини під час
проведення міжрядного обробітку грунту.

* хімічний захист насіння:

— протруєння фунгіцидною групою, яка знезараджує насіння ззовні та
всередині, здійснює якісний захист проростків у найбільш критичні початкові
фази росту та розвитку. Тому дуже важливо обирати саме таке насіння, яке
оброблено якісними засобами захисту;

— використання додаткових інсектицидних протруйників, які захистять
культуру від пошкодження шкідниками, життєдіяльність яких призводить до
ослаблення рослин та зменшення стійкість до грибкових хвороб;

— додаткова обробка стимуляторами росту та мікроелементами, що сприяють
своєчасному максимальному розвитку кореневої системи, проростанню,
укоріненню та наземному розвитку.