Для того, щоб зменшити наслідки пожовтіння пагонів розсади томатів та не
допустити значної втрати врожаю, у першу чергу варто визначитися з причиною
цього явища. До цього можуть спонукати наступні фактори:

1. Проблеми з ґрунтом (неправильно підготовлений субстрат для висадки
насіння, недостатній полив рослин або регулярний застій вологи в ґрунті).
2. Негативний вплив навколишнього середовища (підвищена або низька
температура у теплиці, низька вологість повітря або нестача світла).
3. Недолік живлення.

– брак калію — краї і кінчики листя жовтіють, але при цьому зберігається
зелений колір прожилок;
– дефіцит азоту — жовтизна в першу чергу з’являється на кінчиках, а
потім виявляється в прожилках листя;
– недолік кальцію — листя набуває пожухлий вид, скручується і
деформується. Найчастіше це пов’язано з тим, що ґрунт дуже кислий або
лужний;
– відсутність цинку — листові пластини стають блідо-жовтими, як ніби
знебарвилися, але при цьому прожилки стають явно вираженими і злегка
випирають над поверхнею листка;
– дефіцит заліза — нове листя значно поступається за розміром
попереднім. Відтінок верхнього листя стає жовтим з темно-зеленими
прожилками, що випирають;
– брак магнію — характерною ознакою є поява жовтої окантовки по контуру
кожної прожилки на листі;
– нестача фосфору — характеризується жовтизною верхівки саджанців,
листові пластини і стебло набувають фіолетового відтінку. Надлишок
мікроелемента виражається жовтим відтінком всієї листової пластини;
– відсутність марганцю — виражається світлим відтінком листя, який
поступово переміщається від старого листя до молодих. Листя з часом
повністю жовтіє, в’яне і обпадає.
– дефіцит декількох мікроелементів одночасно — рослина мають загальний
пригнічений вигляд. Листя набуває жовто-зеленого мозаїчного забарвлення.
Стебло витягується і стає тонким.

1. Грибкові захворювання, причиною яких стають спори грибів, що можуть
знаходитись у ґрунті та на його поверхні.

– усі види гнилей (біла, бура, сіра, коренева) та плямистостей;
– борошниста роса;
– фузаріозне в’янення листя;
– та інші.

1. Бактеріальні та вірусні захворювання.

До інших причин пожовтіння, які не варто недооцінювати, належать:

– переплетення кореневої системи саджанців при тривалій відсутності
пересадки;
– механічне пошкодження кореня при розпушуванні ґрунту;
– неправильно проведена пікіровка;
– полив розсади холодною водою.

З метою профілактики та лікування розсади від грибкових хвороб, а також для
компенсації нестачі мікроелементів рекомендуємо здійснити обробку наступною
баковою сумішшю:

– 50 г на 10 л води препарат Світч (флудіоксоніл 250 г/л, ципродініл 375
г/л) або 125 г на 10 л води фунгіцид на основі цимоксанілу, манкоцебу чи
металаксилу (Рідоміл Голд, Цілитель, Десфілар, Ацидан та інші);
– 5 г на 10 л води стимулятор росту та розвитку кореневої системи
Вігортем С;
– 50 мл на 10 л води Аміномакс Са +20 мл на 10 л води Аміномакс N;
– 40 мл на 10 л води мікродобриво Кафом Калій (по можливості додатково
Кафом Цинк);
– 40 мл на 10 л води мікродобриво Етаборо.

Повторна обробка допускається через 10-14 днів.

Більш детально про технологічну схему застосування мікродобрив та
стимуляторів росту від іспанської компанії Quimicas Meristem на томатах в
умовах парників можна дізнатися на сторінці тут.