Кукурудза є важливою сільськогосподарською культурою. Її широко
використовують не тільки в кормовій і харчової галузі, а й у промисловості.
У зв’язку з чим, на території нашої країни вона вирощується повсюдно.

Гібриди кукурудзи розрізняють за групами стиглості та за показником числа
ФАО. Модель систематизації даних по скоростиглості кукурудзи розроблена і
впроваджена в життя організацією з питань продовольства та сільського
господарства при ООН (Food and Agricultural Organization) або скорочено FAO
(ФАО).

Відповідно до цієї класифікації всі гібриди кукурудзи були поділені на
дев’ять основних груп, а за основу систематики були взяті цифри від 100 до
999. У цій системі сотні вказують на приналежність гібрида до тієї чи іншої
групи стиглості, а десятки — на положення гібрида в цій групі. В межах
однієї групи різні гібриди будуть відрізнятися тривалістю періоду вегетації.

Наприклад, за показниками ФАО розрізняю 6 груп стиглості:

– 100-149 — дуже ранньостиглі гібриди (необхідна сума активних
температур — 2100 ° С, сума ефективних температур 850-900 ° С, 12-14
листків, вегетаційний період — 80-90 дн.);
– 150-199 — ранньостиглі гібриди (необхідна сума активних температур —
2200 ° С, сума ефективних температур 900-1000 ° С, у культури 12-14
листків, вегетаційний період — 90-100 дн.);
– 200-299 — середньоранні гібриди (необхідна сума активних температур —
2400 ° С, сума ефективних температур 1100° С, у культури 14-16 листкі,
вегетаційний період — 100-115 дн.);
– 300-399 — середньостиглі гібриди (необхідна сума активних температур —
2600 ° С, сума ефективних температур 1150° С, у культури 17-18 листків,
вегетаційний період — 115-120 дн.);
– 400-499 — середньопізні гібриди (необхідна сума активних температур —
2800 ° С, сума ефективних температур 1200° С, у культури 19-20 листків,
вегетаційний період — 120-130 дн.);
– 500-600 — пізньостиглі гібриди (необхідна сума активних температур —
2900 — 3000 ° С, сума ефективних температур 1250-1300° С, у культури 21-23
листка, вегетаційний період — 135-140 дн.);
– понад 600 — дуже пізньостиглі гібриди (необхідна сума активних
температур — від 3000 ° С, сума ефективних температур быльше 1350° С, у
культури быльше ныж 23 листка).

Ця єдина система визначення різних гібридів була впроваджена для того, щоб
скажімо гібрид кукурудзи по системі ФАО з позначенням «250» в різних
країнах світу з різними агроклиматическими умовами розумівся однаково і не
створював плутанину, як це відбувалося раніше.

Для України, співвідношення відносної зрілості до числа ФАО буде виглядати
приблизно так:

— ФАО 100 — 70 днів;
— ФАО 150 — 75 днів;
— ФАО 200 — 80 днів;
— ФАО 250 — 85 днів;
— ФАО 300 — 90 днів;
— ФАО 350 — 95 днів;
— ФАО 400 — 100 днів;
— ФАО 450 — 105 днів;
— ФАО 500 — 110 днів;
— ФАО 550 — 115 днів.

Метод підбору гібридів кукурудзи по ФАО дозволяє аграріям заздалегідь і
точно визначати, чи встигне визріти конкретний гібрид чи ні.
Хотілося б відзначити, що чим нижче число ФАО, тим ранньостигліший гібрид і
тим швидше він віддає вологу, що особливо важливо при вирощуванні на зерно.
З іншого боку, генетично закладений потенціал продуктивності у більш пізніх
гібридів завжди вище, ніж у ранньостиглих, а тому гібриди з високим
показником ФАО урожайніші.

Крім того, при виборі посівного матеріалу, важливо враховувати
агрокліматичні умови вирощування в конкретному регіоні, які можуть
відрізнятись грунтовими особливостями, умовами зволоження і температурним
режимом. Також, необхідно звернути увагу на такі показники як: група
стиглості, напрям господарського використання, урожайність, стійкість до
знижених температур, шкідників і хвороб конкретного гібрида. Всі ці фактори
впливають на розвиток культурних рослин і формування високого врожаю.

Для того, щоб отримати хороший урожай, рекомендуємо використовувати
посівний матеріал гібридів, які відрізняються швидким зростанням, хорошою
віддачею вологи і високою врожайністю.