Як врятувати розсаду томатів в парниках?
Овощные культуры

У парниках пожовтіло листя помідор. Що робити?

Ответ эксперта

Для того, щоб зменшити наслідки пожовтіння пагонів розсади томатів та не допустити значної втрати врожаю, у першу чергу варто визначитися з причиною цього явища. До цього можуть спонукати наступні фактори:

  1. Проблеми з ґрунтом (неправильно підготовлений субстрат для висадки насіння, недостатній полив рослин або регулярний застій вологи в ґрунті).
  2. Негативний вплив навколишнього середовища (підвищена або низька температура у теплиці, низька вологість повітря або нестача світла).
  3. Недолік живлення.
  • брак калію — краї і кінчики листя жовтіють, але при цьому зберігається зелений колір прожилок;
  • дефіцит азоту — жовтизна в першу чергу з’являється на кінчиках, а потім виявляється в прожилках листя;
  • недолік кальцію — листя набуває пожухлий вид, скручується і деформується. Найчастіше це пов’язано з тим, що ґрунт дуже кислий або лужний;
  • відсутність цинку — листові пластини стають блідо-жовтими, як ніби знебарвилися, але при цьому прожилки стають явно вираженими і злегка випирають над поверхнею листка;
  • дефіцит заліза — нове листя значно поступається за розміром попереднім. Відтінок верхнього листя стає жовтим з темно-зеленими прожилками, що випирають;
  • брак магнію — характерною ознакою є поява жовтої окантовки по контуру кожної прожилки на листі;
  • нестача фосфору — характеризується жовтизною верхівки саджанців, листові пластини і стебло набувають фіолетового відтінку. Надлишок мікроелемента виражається жовтим відтінком всієї листової пластини;
  • відсутність марганцю — виражається світлим відтінком листя, який поступово переміщається від старого листя до молодих. Листя з часом повністю жовтіє, в’яне і обпадає.
  • дефіцит декількох мікроелементів одночасно — рослина мають загальний пригнічений вигляд. Листя набуває жовто-зеленого мозаїчного забарвлення. Стебло витягується і стає тонким.
  1. Грибкові захворювання, причиною яких стають спори грибів, що можуть знаходитись у ґрунті та на його поверхні.
  • усі види гнилей (біла, бура, сіра, коренева) та плямистостей;
  • борошниста роса;
  • фузаріозне в’янення листя;
  • та інші.
  1. Бактеріальні та вірусні захворювання.

До інших причин пожовтіння, які не варто недооцінювати, належать:

  • переплетення кореневої системи саджанців при тривалій відсутності пересадки;
  • механічне пошкодження кореня при розпушуванні ґрунту;
  • неправильно проведена пікіровка;
  • полив розсади холодною водою.

З метою профілактики та лікування розсади від грибкових хвороб, а також для компенсації нестачі мікроелементів рекомендуємо здійснити обробку наступною баковою сумішшю:

  • 50 г на 10 л води препарат Світч (флудіоксоніл 250 г/л, ципродініл 375 г/л) або 125 г на 10 л води фунгіцид на основі цимоксанілу, манкоцебу чи металаксилу (Рідоміл Голд, Цілитель, Десфілар, Ацидан та інші);
  • 5 г на 10 л води стимулятор росту та розвитку кореневої системи Вігортем С;
  • 50 мл на 10 л води Аміномакс Са +20 мл на 10 л води Аміномакс N;
  • 40 мл на 10 л води мікродобриво Кафом Калій (по можливості додатково Кафом Цинк);
  • 40 мл на 10 л води мікродобриво Етаборо.

Повторна обробка допускається через 10-14 днів.

Більш детально про технологічну  схему застосування мікродобрив та стимуляторів росту від іспанської компанії  Quimicas Meristem на томатах в умовах парників можна дізнатися на сторінці тут.